A rendkívüli aszály a hazai méhészeket sújtotta, a megszokotthoz képest kevesebb mézet tudtak a nyáron termelni. Nagyon rossz a helyzetük – nyilatkozta lapunknak Csapó Csaba. A makói méhész abban reménykedik, hogy talán jövőre már javul az időjárás.
![]()
Házi készítésű mézeit árulta a Bogárzói terményáldás és gazdatalálkozón Csapó Csaba makói méhész. Az asztalon akác-, repce-, hárs-, selyemfű-, vegyes és erdélyi harmatméz sorakozott. Lapunknak elmondta, hogy a személyes kedvence a repceméz, de amikor a nyár került szóba, komorrá vált.

A makói méhész Bogárzón kínálta termékeit. Fotó: Jeszenszky Zoltán
Kevesebb virágpor
A súlyos aszály miatt a méhek nem tudtak annyi mézet gyűjteni, mint amennyit szoktak. Annak ellenére sem, hogy a nyáron többfele is vándoroltak. Északon az akác virágpora maradt el a sokéves átlagtól, majd mikor visszatértek a térségbe, a napraforgó is gyengén termett, csak fele annyi mézet szolgáltatott, mint szokott.

Egyelőre van még hazai méz, ha kevesebb is, mint a korábbi években. Fotó: Jeszenszky Zoltán
Télre készül a makói méhész
Csapó Csaba szerint nagyon rossz helyzetbe kerültek a hazai méhészek, ő abban reménykedik, hogy talán jövőre jobb lesz az időjárás. És nemcsak az aszály, hanem a méhállomány pusztulása is sújtotta a hazai méhészeket. Csapó Csaba szerint náluk szerencsére nagyon kicsi volt az állománypusztulás, most olyan 150 méhcsaláddal készülnek a télre.
Drasztikusan visszaesett a hazai méztermés
A megszokott mennyiség mindössze 30–40 százaléka készült el idén – nyilatkozta az Agroinformnak Bross Péter. Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke hozzátette: a 2025-ös szezon már eleve súlyos veszteséggel indult, mivel a 2024 őszén betelelt méhcsaládok 40–50 százaléka elpusztult a tél során. Az elnök szerint a korábbi 30 ezer tonnás termelési kapacitás helyett idén csupán 9–12 ezer tonna méz készült Magyarországon.
