Ahogy megérkezik a nyár második fele, egyre több háztartásban rotyognak a lekvárok, készülnek a befőttek és savanyúságok. A hagyományos eltevés sokaknak még mindig a nyár szerves része.
![]()
Nem olcsó, de biztos, hogy saját
Az idei szezonban a gyümölcsök és a cukor ára is emelkedett, és az energiahasználat is jelentős tétel lehet. Mindezek ellenére sokan mégis ragaszkodnak a házi befőzés praktikájához, mert így pontosan tudják, mi kerül az üvegbe. Ráadásul a befőzés gyakran közös, családi elfoglaltság – nem ritka, hogy több generáció együtt dolgozik a konyhában.
Tippek a biztonságos befőzéshez
A Nébih ajánlása szerint csak megbízható helyről vásárolt ép, egészséges gyümölcsöt érdemes befőzni, illetve az üvegeket és tetőket alaposan fertőtleníteni kell. Az elkészült befőtteket száraz, hűvös helyen, napfénytől védve célszerű tárolni, így akár hónapokig is tárolhatjuk. A felbontott üvegeket pedig már hűtőben érdemes tárolni és célszerű 2-3 napon belül elfogyasztani az élelmiszert.
Egyszerű baracklekvár recept
Hozzávalók:
4 kg sárgabarack
1 kg cukor
1 kk nátrium-benzoát
Elkészítés:
Az üvegeket csírátlanítjuk. A barackokat alaposan megmossuk, kimagozzuk, a főzőedénybe rakjuk. Ráöntjük a cukrot. Feltesszük főni közepes lángon, időnként kavargatjuk, mielőtt felforr, botmixerrel összezúzzuk a barackot. Miután felforrt, kisebb lángon 30-40 percig, időnként átkavarva főzzük. Vékonyabb falú edényben gyakrabban kavarjuk meg, nehogy leégjen. A habját elfőzzük. A tiszta üvegeket színültig merjük lekvárral. Ha először egy-egy nagyobb kanálnyit teszünk mindegyik üvegbe, utána bátran teletölthetjük, nem reped meg az üveg, mert átmelegszik az először beletöltött kevés lekvártól. Egy réteg celofánnal lezárjuk, majd a celofán tetején, vagyis külső felületén csipetnyi tartósítószert elkenünk, majd újabb réteg celofánt teszünk rá, és csavaros fémtetővel lezárjuk. Fejjel lefelé fordítjuk, majd bebugyoláljuk (száraz dunszt), és hagyjuk kihűlni. Aztán talpára állítva mehet végleges helyére.
