Makó környékén már csak egyetlen fejős juhász maradt, Dani János, aki nemcsak őrzi, de aktívan tovább is viszi a hagyományokat. Olyan szinten, hogy a Hortobágyra készülő bemutatóhoz is tőle kértek segítséget. A juhtejből készült termékek pedig nemcsak finomak, de az egészséges életmódhoz is hozzájárulnak. A juhász a következő szakértő válaszol rovatunkban a juhtartásról, és sajtkészítés folyamatáról is beszámolt nekünk.
Egyedül dolgozik ezen a környéken fejős juhászként?
Igen, egyedül vagyok már itt. Fejjük a juhokat, tehát tejtermelő állatokat tartunk. Apámék idejében, a ’60-as években még 37-en voltak a hegedűs juhászok. Mikor én kezdtem, már csak heten voltunk, és mára egyedül maradtam. Annyira, hogy amikor a Hortobágyi Pásztormúzeum interaktív bemutatót készített gomolyakészítésről és juhfejésről, nálunk forgattak több mint három napig. Nem találtak mást az egész Hortobágyon, aki ezt vállalni tudta volna. Már ennyire kevesen vagyunk ebben a mesterségben.
Mekkora az állománya?
Olyan 150-160 körüli anyaállománnyal dolgozunk. Ez egy kis családi gazdaság, inkább vadaspark jelleggel működik.
Mit készítenek a tejből, és miben különböznek ezek a nagyüzemi termékektől?
Mi hagyományosan dolgozzuk fel a juhtejet. Ez tiszta juhtej, nincs benne sem kecske-, sem tehéntej. Ez megadja a régi, karakteres ízvilágát. Gomolyát készítünk, ami megszikkad, megérik, majd juhtúró lesz belőle. Ez teljesen más folyamat, mint a tehéntejnél. Van lilahagymás, fokhagymás, füstölt, aszalt paradicsomos, erős paprikás és tökmagos is – amit csak a vevők kívánnak. Én a natúrt szeretem legjobban, az őszinte, természetes íze miatt.
Hol tudják ezeket a termékeket értékesíteni, és mennyire jelent konkurenciát a tömegtermelés?
A tömegtermékek nem nagyon jelentenek konkurenciát, mert sajnos már csak egyedül vagyunk ilyen kistermelők között. Vásárhelyen, a torkollós és vecseri piacokon árulunk kéthetente, és ott vagyunk az állattenyésztési napokon is. Idén Hódmezővásárhely sajnos elmarad, de a túrkevei rendezvényen ott leszek mint szervező is.
Miért ajánlja a házi készítésű gomolyát az embereknek?
Azért, mert a legelőtől az asztalig mindent végig tudok kísérni. Tudom, mit legelt az állat, mi került a tejbe. Benne van a tavaszi illat, az ízek, a természet. Ezt mi magunk termeljük és fogyasztjuk, és egészségesek vagyunk tőle.