Sokaknak okoz fejtörést, mivel érdemes kezdeniük, ha belevágnának az otthoni sütésbe. Lawal-Papp Zsófia cukrász szerint a muffin és a pogácsa remek alapok, de a sütés szeretete és némi figyelem mellett akár egy piskóta sem jelenthet kihívást. A következő szakértő válaszol rovatunkban beszélgettünk a legnépszerűbb esküvői és születésnapi tortákról, a mentes sütemények térhódításáról és arról is, hogyan készül egy 100 fős lagzira szánt desszertasztal.
Mivel érdemes kezdenie annak, aki most próbálkozna sütéssel?
Szerintem a legegyszerűbb, amivel mindig szoktak kezdeni, az a muffin, mert azt csak össze kell keverni, és általában mindenkinek sikerül. Semmi különleges hozzáértés nem szükséges.
Az olyan sütik, mint a sajttorta, amit nem kell sütni, mennyire egyszerűek?
Nem annyira könnyű elrontani őket, de láttunk már példát rá. Azért általában sikerülnek, főleg, ha az ember követi a receptet.
Mi mostanában a legnépszerűbb vendégváró sütemény?
Egyértelműen a pogácsa. A sósat mindenki szereti, és szerintem elég egyszerű elkészíteni. Jó alapanyagok kellenek hozzá, és melegen a legjobb.
Milyen tortákat kérnek esküvőkre?
Szerencsére mostanában az egyszerűbb és letisztultabb tortákat keresik. Gyümölcsös vagy virágos díszítést szoktunk ajánlani. Ízben mindig kell valami gyümölcsös, de egy csokoládés vagy Esterházy sem hiányozhat.
Mennyi idő elkészíteni egy esküvői tortát?
Manapság nem divat a hatalmas emeletes torta. Inkább egyesével kérik a desszerteket vagy desszertasztalt. Az előkészületek több napot is igénybe vesznek, a díszítést pedig mindig az esküvő előtti órákban csináljuk, hogy friss legyen.
Születésnapokra milyen tortákat kérnek a legtöbben?
A díszített torták még mindig menők. Marcipán- vagy cukorfigurákat is kérnek, de ott is egyre többen szeretik a letisztultabb vonalat.
És a gyerekeknél? Melyik mesehős a nyerő?
A Jégvarázs sosem megy ki a divatból, de mindig jönnek új kedvencek: Lilo és Stitch, Mickey egér, Minnie egér – mindig van aktuális figura.
Mennyire keresettek a mentes sütemények?
Nálunk nagyon sokan keresik őket, és mi nagy hangsúlyt is fektetünk erre. A pult harmadát már mentes sütik teszik ki, és születésnapokra is sok ilyet visznek.
Mi a titka a jó piskótának?
Egy jó tojáshab, ami nem túl kemény és nem túl laza, egyenletes hőfok, megfelelő sütési idő és sütő. Ezek a kulcsok.
Mennyire lehet recept alapján otthon is boldogulni?
Szerintem piskótát mindenki tud sütni, ha nem is tökéleteset, de vállalható lesz. Aki szeret sütni, az nyugodtan próbálkozzon otthon is, de érdemes felmérni, mennyire nehéz a recept, és ha túl bonyolult, bízzuk inkább a szakemberekre.