Egy dicső kor csaknem utolsó, tökéletesített és a mai napig működő üzeme a makói malom, ami egyben ipartörténeti kuriózum is. A Makói Városi Televízió és a Maros Malom együttműködésében egy kisfilm született, A lehengerlő makói hengermalom címmel, ami részletesen bemutatja a malmi technológiát, megszólaltatja a szakembereket és próbálja megidézni az üzem hangulatát.
A Maros Malom név utal a Nyugat-Romániát és Makót egyaránt átszelő Maros folyóra, valamint a Marosvidék kitűnő minőségű, magas sikértartalmú búzáira. Enélkül lehetetlen jó lisztet készíteni osztotta meg televíziónkkal Gyuris Gábor malomvezető, aki A lehengerlő makói hengermalom című filmben arról is beszélt, miért kérték fel stábunkat arra, hogy filmet készítsen.
„Érdekesnek tartottuk, hogy vannak olyan makói, Makó környéki emberek, akik nem tudják azt, hogy létezik itt egy malom, ami helyi termelők búzáját őrli meg, és kiváló minőségű árut készít. Szeretnénk, hogy minél több nagymama, anyuka, anyukák által elküldött férj jöjjön be a malmunkba, és vásároljon nálunk, hogy a helyben elkészített, helyi alapanyagból gyártott termékek helyben is legyenek elfogyasztva” – nyilatkozta a malomvezető.

Gyuris Gábor malomvezető volt a házigazdánk. Fotó: Makói Városi Televízió
Szívvel-lélekkel működik
Gyuris Gábor szerint további inspirációt jelentett, hogy a malomról egy korlenyomat készüljön, hiszen számtalan makói dolgozott itt, akik jó szívvel gondolnak vissza az itt töltött évekre.
„Szerettük volna, ha a régi technológia, az 1950-es évekbeli technológia bemutatásra kerül. Megmutatni azt, hogy a régi nem biztos, hogy rossz, nem biztos, hogy elavult, hanem más. Egy kicsit odafigyelve, gondos munkát végezve nagyon jó minőséget tudunk még most is előállítani” – tette hozzá Gyuris Gábor.
A helyben őrölt lisztek kiválóan alkalmasak kovászos, hosszú érlelésű kenyér készítésére. Hogy a nézők erről megbizonyosodjanak, Makó legendás pékségébe is ellátogattunk. Egy rögtönzött kóstoló után megállapítottuk, hogy itt minden érzékszervünket rabul ejtették.
A jó kenyér titka: a minőségi alapanyag
Mucsi Zoltán péknek már tíz éve hű társa a magyar kemence. Az akácfával üzemelő berendezésben a kétkilós kenyér több mint 60 percig, a 3 kilós majd másfél óráig sül 270 Celsius-fokon.

Makói lisztből, kemencében sülnek a ropogós kenyerek. Fotó: Makói Városi Televízió
„Jó érzés, amikor szép kenyereket tudok kiadni a kezem alól. A vásárlók szeretik, ha jó kenyeret kapnak. Ez egy csapatmunka, nem egy emberen múlik, hogy milyen a kenyér, ami egyébként nagyon népszerű Makón. Ezt az is jelzi, hogy a sor vége néha a kocsiúton van” – mondta Mucsi Zoltán pék.
A Maros Malom tervei között szerepel a környékbeli kis és közepes felhasználók jobb elérése, ezért idén négy nyílt napot is szerveznek. Ezen kívül webshopot is üzemeltetnek, illetve a közösségi médiában is aktívak. Ne feledjék: A lehengerlő makói hengermalom című film mától elérhető a Makói Városi Televízió YouTube-csatornáján, valamint a Facebook-oldalán.
A film egy rövid részlete pedig itt tekinthető meg: