Kezdőlap » A Papp Cukrászda idén is a Magyarország Cukormentes Tortája verseny döntőse

A Papp Cukrászda idén is a Magyarország Cukormentes Tortája verseny döntőse

Makói édesség

Nagy Dóra
0 hozzászólások

Korábban már beszámoltunk róla, hogy döntőbe jutott a Papp Cukrászda a Magyarország Cukormentes Tortája versenyen. Az országos megmérettetést már 14. éve szervezi meg a Magyar Cukrász Ipartestület és az Egy Csepp Figyelem Alapítvány. A makói cukrászda már negyedjére indul. A korábbi alkalmakon mindig a döntőbe kerültek, egyszer pedig már nyertek tavalyelőtt Kikelet névre hallgató desszertjükkel. Idén a Bíborköd fantázianevet viselő tortájukkal indultak.

Hagyományos és modern kéz a kézben

A makói Papp Cukrászda 1981-ben kezdte meg működését és mára már 3 generációs családi vállalkozás. Lawal-Papp Zsófia, akinek receptje alapján idén is bekerültek a Magyarország Cukormentes Tortája verseny döntőjébe, kiemelte: fontosnak tartják, hogy üzleteikben megőrizzék a hagyományos süteményeket is. Ugyanazokat a recepteket használják a klasszikus desszertekhez – például az Eszterházy- és Dobos tortához –, amelyek alapján anno a nagypapája dolgozott. Emellett mindig törekednek arra is, hogy újdonságokkal is előrukkoljanak, és igazodjanak a trendekhez. A cukrászdában a hagyományos sütemények mellett a cukor-, laktóz- és gluténmentes édességek is megtalálhatók, hogy a cukorbetegek, a különféle ételérzékenységgel küzdők és a diétázók is megleljék kedvencüket.

A Papp Cukrászda kínálatában olyan csokoládétorta is található, amelyen liofilizált gyümölcsök vannak. Fotó: Miklós András

Nem csak annyi az elvárás, hogy cukormentes legyen

A verseny legfontosabb szempontja, hogy csak természetes alapanyagok felhasználásával, színezék és aromák nélkül, a kalóriaszám figyelembevételével készüljenek a versenytorták, hogy azok kiegyensúlyozott étrendbe is beilleszthetőek legyenek. Egy szelet körülbelül 200 kalória lehet. A kreációk elkészítéséhez a versenyzők a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége által ellenőrzött alapanyaglistáról választhattak.

Bíborköd

A Papp Cukrászda idén döntőbe jutott cukormentes tortája a Bíborköd fantázianevet kapta, amelyet az alapanyagok különös színvilágáról kapott. Ugyanis a fő hozzávalók a fekete ribizli, a tökmag és a fehér csokoládé. Ezek keveréke pedig egy érdekes, bíboros-ködös hatást kelt. A desszert megálmodója azt is elárulta, hogy tökmaglisztet használt a süteményhez, amelynek még kevesebb a kalóriatartalma, mint a mandulalisztnek, amelyből a korábbi években készültek a döntős tortáik.

A Papp Cukrászda egyik, jelenleg kapható tortája. Fotó: Miklós András

Tömegeket vonzanak ilyenkor

Lawal-Papp Zsófia elmesélte: minden döntőbe jutásuk után rengetegen látogattak el az üzleteikbe, illetve a közösségi média oldalaiknak is nagyobb volt ilyenkor az aktivitása, főleg, miután megnyerték a tavalyelőtti versenyt. Hozzátette: számára a kísérletezés és a torta összeállításának folyamata a legizgalmasabb.

A verseny menete

A jelentkezéshez egy receptet, illetve egy, a kész tortáról készült fotót kellett benyújtaniuk. Pár héttel később Budapestre vitték a desszertet, ahol dietetikusok és cukrászok zsűrizték azt. A verseny név nélkül folyt, így mindenki ugyanannyi eséllyel indult, csak sorszámokat láttak az ítészek. A döntőt most egy hónapos közös munka fogja követni a Magyar Cukrász Ipartestülettel és az Egy Csepp Figyelem Alapítvány dietetikusaival, akik változtatásokat ajánlanak. Ezután következik a nyári döntő, ahol helyben kell megsütni a végső verziót, itt a műhelymunkát is értékelik majd a zsűri – avatott be minket Lawal-Papp Zsófia.

Lawal-Papp Zsófia a Papp Cukrászda előtt. Fotó: Miklós András

Nemcsak a makóiak tortája ködös, hanem a verseny további részletei is

A verseny további részleteiről titoktartási szerződés miatt többet nem árulhat el addig, amíg ki nem derül, hogy ki nyerte az idei megmérettetést. Magáról a receptről sem oszthat meg mást, hiszen az még sokat változhat, mielőtt elnyeri végleges verzióját. Végezetül Lawal-Papp Zsófia hozzáfűzte: ha idén is nyernének, szeretné, ha éveken át megtalálható lenne a torta más cukrászda polcain, csakúgy, mint a tavalyelőtti nyertes süteményük, a Kikelet.

Javaslatok

Szerkesztőség

Mindig Makó
Cím: 6900 Makó, Hollósy Kornélia u. 2.A
Tel.: 06 62/510-077
Weboldal: www.mindigmako.hu
E-mail:  info@mindigmako.hu

@2025 – All Right Reserved. MindigMakó

Sütiket használunk a felhasználói élmény fokozása érdekében. Az "Elfogadás" gombra kattintva elfogadod az adatvédelmi irányelveinket. Elfogadás Adatvédelmi irányelvek

Privacy & Cookies Policy