A HSZC Eötvös József Technikum 11. osztályos tanulói az esős időjárás ellenére tartalmas és tudatos hetet zártak, amelynek középpontjában a fenntarthatóság és a tudatos életmód állt. A hét folyamán a diákok beltéri programokkal tették emlékezetessé a böjtöt, amely során nemcsak a testi-lelki megtisztulásra, hanem a környezettudatosságra és a helyi értékek megbecsülésére is nagy hangsúlyt fektettek.
A tudatos böjt részeként a diákok tudatos vásárlást gyakoroltak: figyeltek arra, hogy a kosarukba helyi termelők árui, szezonális alapanyagok és minőségi élelmiszerek kerüljenek. Az energiatakarékosság fontosságáról egymásnak tartottak előadást, megosztva a mindennapi életben alkalmazható praktikákat, amelyekkel nemcsak pénzt takaríthatnak meg, hanem a környezetet is védhetik.
Tudatos böjt saját termesztésű gyümölcsökkel, helyi élelmiszerekkel
A kamra polcain sorakozó házi befőttek és lekvárok között beszélgettek arról, hogy a kistermelőktől vásárolt vagy saját termesztésű gyümölcsök feldolgozása nemcsak egészséges és ízletes táplálékot biztosít, hanem a hazai gazdaságot is támogatja. A HSZC Eötvös József Technikum 11. osztályos diákjai a helyi élelmiszerek fontosságára is felhívták a figyelmet: a saját udvaron tartott haszonállatok, például tyúkok gondozása lehetőséget ad arra, hogy a frissen szedett tojásból készült házi sütemények és ételek páratlan ízvilágát élvezhessék. A tudatos böjtről egy kis videót is készítettek, amit itt tekinthetnek meg:
Az eötvösös diákok tavasszal folytatják a böjtöt, a tapasztalataikról később beszámolunk.